"Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz."
Mustafa Kemal ATATÜRK
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!
ZAFERE GİDEN YOLDA 1.TBMM KURULUŞ KRONOLOJİSİ
Meclis-i Mebûsan'ın Toplanması ve Dağılması Süreci
• Kasım-Aralık 1919: Osmanlı Devleti'nde genel seçimler yapıldı. Bu seçimlerde, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının öncülüğünde kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'nin desteklediği adaylar önemli ölçüde başarı sağladı.
• 12 Ocak 1920: Yeni seçilen Meclis-i Mebûsan İstanbul'da toplandı.
• 28 Ocak 1920: Meclis-i Mebûsan gizli bir oturumda Misak-ı Millî'yi (Millî Yemin) kabul etti. Bu karar, Türk milletinin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü konusundaki kararlılığını ilan ediyordu.
• 16 Mart 1920: İtilaf Devletleri, Misak-ı Millî'nin kabul edilmesine tepki olarak İstanbul'u işgal etti. Önemli devlet adamları ve aydınlar tutuklandı.
• 18 Mart 1920: İtilaf Devletleri, Meclis-i Mebûsan'ı zorla dağıttı.
Ankara'da Yeni Bir Meclisin Açılmasına Doğru
• 19 Mart 1920: Mustafa Kemal Paşa, yayımladığı bir bildiriyle Ankara'da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını duyurdu. Dağıtılan Meclis-i Mebûsan üyeleri ile yeni seçilecek temsilcilerin Ankara'ya gelmelerini istedi.
• 21-23 Nisan 1920'e Kadar Ankara'ya Gelişler:
Türkiye'nin dört bir yanından seçilmiş mebuslar ve İstanbul'dan kaçmayı başaran Meclis-i Mebûsan üyeleri Ankara'ya gelmeye başladılar. Bu süreçte ulaşım zorlukları ve
güvenlik kaygıları önemli rol oynadı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışı ve İlk Günler
23 Nisan 1920'de Meclis etrafında binlerce kişi büyük bir kalabalık halinde Meclis' in açılışını beklemişlerdir. Gerekli törenlerden sonra Meclis 115 temsilci ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını ise Meclis Başkalığı'na seçilen en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey gerçekleştirmiştir.
Meclis Binasının İnşası Süreci:
TBMM'nin ilk toplandığı bina olan Jandarma Mektebi, Meclis'in ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyordu. Bu nedenle yeni bir meclis binası ihtiyacı doğdu. Ancak Kurtuluş Savaşı'nın zorlu koşulları altında kalıcı bir bina inşa etmek mümkün olmadı.
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir.
Meclisin, 23 Nisan 1920'de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır.
• İlk Meclis Binası (Jandarma Mektebi): Hızlıca düzenlenerek meclis çalışmalarına uygun hale getirildi. Mütevazı koşullarda, milletin kaderini tayin edecek önemli kararlar burada alındı.
• İkinci Meclis Binası: İlk binanın yetersiz kalması üzerine, yine Ankara'da daha büyük bir bina (şimdiki Kurtuluş Savaşı Müzesi) meclis hizmetlerine sunuldu. Bu bina, 1924 yılına kadar TBMM'ye ev sahipliği yaptı.
Üçüncü Meclis Binası (Günümüzdeki Bina): Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve şartların nispeten düzelmesiyle daha modern ve kalıcı bir meclis binası yapılması gündeme geldi
Günümüzde kullanılan görkemli TBMM binasının temelleri 1938 yılında atıldı ve inşaatı çeşitli aşamalardan sonra 1960 yılında tamamlanarak hizmete girdi. Ancak, 23 Nisan 1920 sürecinde ve öncesinde bahsettiğimiz ilk iki mütevazı bina kullanılmıştır.
23 NİSAN'IN ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLMESİ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın çocuklara armağan edilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının (23 Nisan 1920) çocuklara duyulan sevgi ve güvenin bir ifadesidir. Mustafa Kemal Atatürk, TBMM'nin açılışıyla ulusal egemenliğin ilan edildiği bu anlamlı günü, geleceğin teminatı olarak gördüğü çocuklara bayram olarak hediye etmiştir. Bu karar, Atatürk'ün çocuklara verdiği değeri, onların milletin geleceğindeki önemini ve onlara duyduğu sonsuz güveni simgeler. Aynı zamanda dünyada çocuklara özel bayram ilan eden ilk ve tek ülke Türkiye'dir.